неділю, 21 жовтня 2012 р.

Навчання лідерів

Відбувся І етап навчання вчителів економіки та психологів в рамках міжнародного проекту «Шкільна академія підприємництва»
З 14 по 17 жовтня відбувалася перша сесія навчання лідерів  Чернівецької та Івано-Франківської області в рамках Міжнародного польсько-українського проекту «Шкільна академія підприємництва» в місті Івано-Франківськ.
Відповідно до умов проекту у навчанні беруть участь учителі економіки та психологи 10 навчальних закладів з кожного регіону, які будуть реалізувати даний проект в своїх навчальних закладах створюючи Шкільні клуби підприємництва.
Відповідно до наказу начальника Департаменту освіти і науки, молоді, сім’ї та спорту від 25.09.2012 № 138 «Про впровадження в освітнє середовище області проекту «Шкільна академія підприємництва»», та угоди про співпрацю у підписаному ректорами Львівського ОІППО та ІППО Чернівецької області у проекті приймають участь 10 базових шкіл області: Чернівецький ліцей №1 Чернівецької міської ради, Чернівецька загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів №37 Чернівецької міської ради, Підзахаричівський НВК Путильського району, Лужанський ЗНЗ І – ІІІ ст. Кіцманського району, Купський НВК Глибоцького району, Коболчинський ЗНЗ Сокирянського району, Кам'янська ЗОШ І-ІІІ ст. Сторожинецького району, Зарожанський НВК Хотинського району, Заставнівська ЗОШ І-ІІІ ст., Вижницька гімназія.
Навчальна програма І сесії передбачала 30 годин тренінгової роботи з оволодіння економічними, психологічними знаннями та навичками ІКТ в проектній роботі з учнями.
Заняття проводили з польської сторони тренери – Катажина Кошевська та Здзіслава Баранкевич, з української – Діана Романовська, Людмила Підлипна, Світлана Подолюк, Наталія Куриш, Мирослав Білогубка та Людмила Безручак.  
Навчальний процес у Івано-Франківську відвідали  координатори проекту: з польського боку  - Ева  Бобінська, з української  - Роман Шиян (ректор ЛІППО), які ознайомили учителів із метою проекту та його впровадженням, побажали успішного  навчання і вдалої  реалізації проекту.
В ході проведення цікавих та змістовних занять слухачі ознайомились із основними поняттями пов’язаними з професійним консультуванням, розвитком підприємництва та профорієнтації в школі, проведення діагностики в професійній орієнтації, визначення типу особистості, відбулось представлення польського досвіду у сфері розвитку підприємливості як ключової компетентності учнів. Розглянули  польські освітні проекти у сфері економічної освіти, зокрема це напрямки та методи ведення фінансової освіти, діяльності шкільних клубів підприємництва та інші ініціативи, котрі мають на меті підготувати молодь до активної діяльності на ринку праці. Велика увага приділялась активним методам, що придатні для навчання підприємливості, зокрема симуляції, дидактичним іграм, тренінговим заняттям та використання ІКТ в економічній освіті.
Під час навчання лідери опрацюювали вступну програму діяльності Шкільних клубів підприємництва, які  будуть створені в українських школах. Було обговорено організаційні моменти створення Шкільних клубів підприємництва в навчальних закладах, розроблено зразок статуту клубів, основні цілі та форми роботи. Учасників навчання ознайомили із платформою та Інтернет сторінкою «Шкільної Академії Підприємництва», безпекою дітей в інтернеті та цілями і завданнями інформаційно-комунікативних технологій в проекті.
 

Немає коментарів:

Дописати коментар